Transfusionsinstruktion, Regional. Blodkomponenter - manuel opsætning og kontrol af, TI
Sundhedspersonale, der ordinerer og udfører transfusion af blodkomponenter i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Blodkomponent: Delprodukt af fuldblod (Erytrocyt-, plasma- og trombocytkomponenter).
Transfusionsjournal: Dokument, som følger med enhver blodkomponent. Er påtrykt blodtype, komponentkode, patientidentifikation og unikt tappenummer.
Til enhver blodkomponent hører en transfusionsjournal. Transfusionsjournalen er blodbankens dokumentation for, at der er overensstemmelse mellem blodkomponent og patientidentifikation.
På transfusionsjournalen er patientidentifikationen angivet, ligesom blodkomponenten er identificeret ved et unikt tappenummer. Ved forekomst af irregulære blodtypeantistoffer vil dette ligeledes fremgå af transfusionsjournalen. Til patientjournalen hører et transfusionsskema (anvendes ikke ved elektronisk opsætning).
Transfusionsskemaet følger patientens journal og anvendes af den kliniske afdeling som dokumentation for, at en transfusion har fundet sted, idet der indsættes en etiket med tappenummer og komponentkode fra den blodkomponent, som skal gives til patienten.
Alle komplikationer, som følge af behandling med blodkomponenter, skal noteres i journalen og skal rapporteres til den lokale blodbank.
Oplysning om behandling med blodkomponenter skal anføres i epikrisen af hensyn til sent optrædende komplikationer (f. eks. tardiv hæmolyse eller hepatitis o. lign).
Såfremt der ordineres behandling uden for de i transfusionsinstruktionens anbefalede indikationsrammer, har lægen pligt til nærmere at begrunde indikationen herfor i journalen.
Der påhviler således lægen en skærpet journalføringspligt i disse situationer.
Patienten skal altid, når det er muligt, involveres aktivt i
identifikationsprocessen.
Kontrol ved opsætning
Kontrollen SKAL foretages ved patientens side umiddelbart inden transfusion og omhandler alene 1 blodkomponent.
Inden opsætning sikres det, at den afhentede blodkomponent svarer til det, der er ordineret.
Anvender afdelingen elektronisk opsætning af blod se: Elektronisk opsætning og rapportering af blodkomponenter (dok ID 463366).
Inden blodkomponenten sættes op, blandes indholdet ved at vende posen ca. 10 gange.
Overensstemmelse mellem patient og transfusionsjournal 1. Opsætter har blodkomponenten med tilhørende transfusionsjournal i hånden, og hjælperen har transfusionsskemaet. 3. Opsætter kontrollerer patientens navn og cpr-nr. med transfusionsjournalens oplysninger. 4. Hjælperen kontrollerer oplysningerne på transfusionsskemaet.
* Er patienten ude af stand til selv at oplyse navn og CPR-nr., læser hjælperen oplysninger HØJT fra ID - armbånd eller anden sikker identifikation (f.eks. anæstesijournal), mens den ansvarlige sundhedsperson kontrollerer oplysningerne (ved anvendelse af ID - armbånd skal der foreligge en instruks for påsætning heraf).
5. Derefter læser hjælperen navn og CPR-nr fra transfusionsskemaet. 6. Den ansvarlige sundhedsperson kontrollerer disse oplysninger med transfusionsjournalen. 7. Herefter kontrolleres i fællesskab, at Komponentens BLODTYPE* og TAPPENUMMER på selve 8. Herefter kontrolleres, at blodkomponentens holdbarhedsdato og tidspunkt ikke er overskredet. 9. Opsætter skal nu stå med transfusionsskemaet og hjælperen med transfusionsjournalen. 10. Hjælperen læser navn og CPR-nr. op fra transfusionsjournalen. 11. Opsætter kontrollerer disse oplysninger i forhold til oplysningerne på transfusionsskemaet. 12. Hvis der er fundet overensstemmelse, signerer Opsætter med underskrift eller Outlooksignatur på 13. Hjælperen signerer med underskrift eller Outlooksignatur på transfusionsjournalen (kontrollant) som 14. En etiket med tappenummer og komponentkode fra blodkomponenten med tilsvarende tappenummer og
Blodets udseende kontrolleres
Transfusionssæt monteres og sikres mod luftindtag. Evt. luft i slangen fjernes ved at lade en smule blod løbe igennem. Blodkomponenten monteres herefter til patientens i.v. adgang.
Transfusionsbehandlingen indledes langsomt. De første 5 minutter observeres patienten konstant, da alvorlige transfusionsreaktioner starter tidligt. I løbet af transfusionen tilses patienten jævnligt.
Patienten må ikke forlade afdelingen med mindre, at patienten følges af sundhedspersonale til anden behandling. Symptomer på transfusionsreaktion Kulderystelser, urticaria, dyspnø, tegn på blodtryksfald m.v. Ved mistanke om transfusionsreaktion se: Bivirkninger og komplikationer Dok-ID 273416
Når transfusionen er afsluttet, gøres følgende:
Tidspunkt for afslutning af transfusionen patientens eventuelle videre behandling og blodbankens kvalitetssikring.
Den tomme blodpose kasseres. Ved alvorlige akutte transfusionsreaktioner skal restpose dog straks sendes til blodbanken til AB0 typebestemmelse.
Transfusionsjournalen skal altid returneres til blodbanken snarest, også selv om komponenten ikke er givet og senest efter 48 timers forløb.
Da nogle afdelinger på Region Sjællands sygehuse endnu ikke anvender elektronisk opsætning og rapportering af blod, kan det forekomme, at transfusionsjournalen ikke er udfyldt, hvis patienten flyttes med en blodkomponent, der er ved at blive givet.
Hvis der intet er påført på transfusionsjournalen, kan denne makuleres.
Transfusionshastighed:
Transfusionssæt: Alle blodkomponenter (erytrocytkomponenter, plasma, kryopræcipitat-pool og trombocytkoncentrat) skal gives gennem et transfusionssæt med filter og dråbekammer. Filterstørrelsen skal være 170 – 200 mikrom.
Medicin og andre væsker må ikke indgives i samme i.v. adgang som pågående transfusion. Isotonisk NaCl kan dog tillades.
Holdbarhed på udleverede blodkomponenter udleveret i kølekasse:
Hvis det er nødvendigt at en patient skal flyttes til en anden afdeling eller til undersøgelse under en blodtransfusion uden ledsagende plejepersonale, lukkes der af for transfusionen imens transporten og undersøgelsen finder sted. Skyl venflon igennem med saltvand ved længerevarende afbrydelse.
Transfusion kan genoptages ved ankomst til ny afdeling, eller når patienten kommer tilbage fra undersøgelse.
NB! Transfusionen må ikke fortsætte efter 4 timer fra afhentningstidspunktet!
Se Quick guide: Dok-ID 273421: Opsætning af blodkomponenter
• Hospitalsdirektioner/Sygehusledelser er ansvarlige for at distribuere dokumentet til relevante afdelinger
vedligeholde og opdatere dette dokument
Referencedokument (Dok-ID 252338)
22.11.2017
| |